close

Ange ditt postnummer

Fyll i ditt postnummer för att se dina alternativ för upphämtning i butik.

Eller, välj att söka efter en butik

Beretta BRX1 – Berettas första jaktstusare

En nyhet som knappt någon i jägarsverige missat är att Beretta äntligen lanserar sin första studsare för jakt, BRX1. En rakrepeter med pipbytessystem, som kan skiftas från höger till vänsterutförande utan verktyg på 20 sekunder.  “BR” står för Beretta Rifle, “X” är X-faktorn i de produkter med lite mer nytänk i Berettas sortiment och “1” för att det är den första studsaren.

Justerbart slutstycke med trelägessäkring

Det rakrepeterande slutstycket har ett fast slutstyckshandtag vilket gör att man slipper den lilla “knixen” som ibland annars kan leda till att slutstycket inte är stängt och man får klick. Här är det dessutom en typ självstängande effekt på slutet av stängningen. Det har ett roterande slutstyckshuvud med åtta låsklackar – magnumkalibrarna har två omgångar låsklackar på ett slutstyckshuvud och har alltså 16 st låsklackar.  Här har Beretta tagit sin kunskap från att göra militära vapen och säkerheten från dem.

Säkringstangenten sitter i bakre delen på slutstycket, den påminner om en spänntangent men det är en trelägessäkring vilket ger möjlighet att plundra vapnet i säkrat läge.

Man kan göra om vapnet från renodlat högervapen till vänstervapen genom att ta loss och vända slutstyckshuvudet 180 grader och flytta slutstyckshandtaget till vänster sida av slutstyckskroppen. Ett byte som går att göra utan verktyg på 20 sekunder. Vill man kombinera med att ha slutstyckshandtaget på höger sida och utkast på vänster – eller vice versa så går det också att montera ihop delarna på det sättet. Utdragare och utstötare sitter i slutstyckshuvudet och ger säkra hylsutkast.

Pipbytessystem med kallhamrad friflytande pipa

Pipan är kallhamrad och helt friflytande. Den är gjord av samma stållegering och enligt samma process som man gör piporna till hagelvapnen med vacuumavspänning i hög temperatur efter kallhamringen. Beprövat material och tillverkningsmetod sedan många år.

På BRX1 hamrar man ut patronläget samtidigt som resten av pipan och får en perfekt centrering av hela enheten. Beretta har tack vare sin tillverkning av karbiner till polis och militär lång erfarenhet av att göra räfflade pipor till kulvapen.

Man byter pipa genom att lossa två skruvar i framstocken, pipan ligger i en v-formad vagga och hamnar alltid på exakt samma plats, optiken sitter kvar på pipan vid demontering vilket tillsammans gör att man inte behöver skjuta in vapnet efter det att pipan varit demonterad.

Femskottsmagasin och justerbar avtryckare

Beretta BRX1 har ett löstagbart femskotts kryssmagasin där magasinskroppen är lysorange. Det kan laddas på plats i vapnet. Magasinet är linje med framstocken och kräver ett dubbelgrepp för att ta loss. Avtryckaren är ställbar i tre olika givna nivåer, cirka 900 -1200 och 1500 gram.

Laserbehandlad kolv med justerbar längd

Den svarta syntetkolven har en sträv yta med ytterligare grövre struktur på pistolgrepp och framstock för maximal greppsäkerhet. Strukturen på både kolv och grepp kommer genom laserbehandling.

Kolvlängden är 362,5 mm inklusive en mellanläggsbricka på 12,5 mm. Bakkappa och mellanlägg är samma som sitter på Berettas jakthagelvapnen, så de är väl fungerande och det finns många alternativ att komplettera med. Maximal kolvlängd man kan få till med dessa är 390 mm.

Digital manual med instruktionsvideos

För att minimera koldioxidavtrycket levereras vapnet i en enklare återvinningsbar kartong med minimalt tryck. Kartongen har QR-koder vilka ger tillgång till bland annat inskjutningsprotokoll och manual. På Berettas hemsida finns manualen som har förstärkts med ett tiotal rörliga sekvenser vilka förklarar till exempel hur man ställer om avtryckarvikten, byter pipa med mera. Med i kartongen kommer en kolv-/pipnyckel och olja.

Vid lanseringen kommer BRX1 i 308Win och 30-06 med 51 cm respektive 57 cm pipa samt 300Winmag med  62cm pipa. 14×1 gänga är standard på alla pipor i dessa kalibrar.

Totallängd för ett vapen med 51 cm pipa är 103 cm och väger cirka 3,2 kg.

Samtliga vapen testskjuts för precision i fabrik och kommer med en träffbildsgaranti på tre skott inom 1 MOA, cirka 2,9 centimeter.

Ett mycket trevligt vapen som ni kan lägga vantarna på redan i november. Så håll ögonen öppna, för det lär gå rätt fort.

Cirkapris: 19 999 SEK inklusive moms.

Här kan du se mer information om BRX1 i en beskrivande film från Beretta.

Senaste nytt direkt i mailkorgen

Som prenumerant av Interjakts nyhetsbrev får du rykande färska branschnyheter, insikt i hur vi arbetar tillsammans med våra butiker och mängder med heta erbjudanden – direkt i mailkorgen. Signa upp redan idag och få en gratis jaktkeps vid ditt första köp.

Du kan vara lugn, vi gillar inte heller spam och skräpmail. Din information vilar tryggt hos oss, läs mer på Interjakts GDPR-policy.